Freestyle lessen

Wat houdt het Freestyle systeem nu eigenlijk in? Het freestyle systeem bestaat uit loswerken, grondwerken en dubbele lange lijnen. Het freestyle systeem bevordert Respect, Balans, Gehoorzaamheid en Vertrouwen tussen mens en paard. Daarnaast is het belangrijk dat je plezier hebt met jouw paard en bij mij het mogelijk om in alle werkvormen (incl. dressuur en springen) les te krijgen. Door de vele werkvormen kunnen we de lessen variëren en afwisselen.

De kindertijd is de tijd om het paardrijden te leren en met paarden bezig te zijn. Daarvoor is het freestyle systeem zeer geschikt, kinderen houden van afwisseling. Ze leren omgaan met verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en respect.

-Loswerken

In het loswerken leer je als allereerst de taal van het paard. Hoe reageren paarden van nature op hun omgeving en op jou? Het belangrijkste is, hoe train je dat natuurlijke paard naar een rijpaard toe. Je gebruikt bij loswerken enkel jouw lichaamstaal gecombineerd met een leadrope, dat is een hulpmiddel van 4,5 meter lang. Je traint bij het loswerken respect en gehoorzaamheid van het paard. Het doel van het loswerken is controle te krijgen over de richting en het tempo van een loslopend paard in een afgesloten ruimte van 15 x 15, waarbij je de leiderschapsverhouding tussen het paard en de mens bevordert.

Loswerken

-Grondwerken

In het grondwerken leer je jouw paard te wijken voor fysieke druk. Dat betekent dat je druk geeft door middel van het Freestyle halster en de leadrope. Van nature bewegen paarden juist tegen de druk in die wij geven, maar wij willen het paard zo trainen dat het paard niet meer tegen de fysieke druk in gaat. In het grondwerken leer je eerst de vier basisoefeningen: leiden, volgen, halthouden en achterwaarts. Dit kom je dagelijks tegen, denk aan het lopen van stal naar de bak of het pasje achterwaarts wanneer het paard voorbij het krukje is gelopen. In het grondwerken ga je het paard voor het eerst iets aanleren volgens het systeem wijken voor druk. Je leert het paard onder verschillende omstandigheden hetzelfde te reageren en daarom is grondwerken een mooie voorbereiding op het trailerladen. Naast het aanleren van fysieke druk bevordert grondwerken ook de gehoorzaamheid en het vertrouwen.

Grondwerken

-Dubbele lange lijnen

Bij de dubbele lange lijnen (DLL) ga je verder op het systeem wijken voor druk en gebruik je vooral de fysieke hulpen. Bij de DLL gaan we specifiek naar het rijden toe werken. Dat betekent dat we gaan werken aan de teugelvoering en rij-typische balans van het paard. Je kunt het paard op twee verschillende manieren trainen aan de DLL, allereerst in de centrumpositie, hierbij cirkelt het paard om jou heen en werk je aan buiging en verticale balans. Daarna werken we in de menpositie, hierbij loop jij achter het paard en werken we aan draagvermogen en horizontale balans. De DLL is een brug naar het rijden toe en hierbij bevorderen we ook weer het vertrouwen en de balans.

Centrum Positie

LangeLijnen1

Men Positie

LangeLijnen2

Prijzen
-Privéles
+/- 45 min €30,-

-Duo les (2 personen)

+/- 60 min €25.00 p.p

-Groepsles tot 5 personen
+/- 60 min €17.50 p.p