Het paardenwelzijn is een erg groot begrip, maar waar moeten we nou eigenlijk op letten? Op het moment dat het management rondom je paard optimaal is, is de kans op blessures veel kleiner. Het paardenwelzijn en de revalidatie sluit elkaar erg nauw aan. Ik heb in 2017 de welzijnsopleiding afgerond en een jaar later in 2018 de revalidatie opleiding afgerond. Beide heb ik gevolgd bij de Freestyle Academy Emiel Voest. Ik vind het belangrijk dat wij in Nederland bewust worden van het paardenwelzijn, want dat kan op zoveel plekken beter. Op revalidatie gebied hoop ik dat we met zijn alle door de welzijn te verbeteren, de meeste blessures kunnen voorkomen.

 

Welzijn

Het belangrijkste is dat we altijd blijven kijken naar onze paarden, hieronder staan een aantal richtlijnen.

-Gedrag

Aan het natuurlijk gedrag van het paard kan je zien of hij zich goed voelt, gezond is, rust en veiligheid ervaart en niet gestrest is. Dit heeft met hun algemene levensvoorwaarden te maken zoals de huisvesting, sociaal contact en voeding. Maar veelal komen we het gedrag tegen in de training en dagelijkse omgang. Zeer gevoelige paarden laten hun gedrag explosiever zien dan paarden die minder gevoelig zijn en nieuwsgierige paarden leren sneller dan paarden die zich afsluiten voor de omgeving.

-Huisvesting

Bij huisvesting denk je aan hoe een paard wordt gehouden. Staat hij 24/7 in een stal en wordt hij er een aantal keer per dag uitgehaald voor training of staat hij de hele dag buiten in de paddock/weide? Hierin bestaat ook weer geen goed of fout, maar kijk wat jouw paard nodig heeft. Zo heeft een goedgekeurde dekhengst andere behoeftes dan een recreatie haflinger.

-Harnachement

Bij het harnachement denken we al gauw aan het zadel en hoofdstel. We kunnen die twee onderverdelen in wat voor type zadel en hoofdstel. Zo heb je heel veel varianten. De een rijdt het liefste bitloos, de ander met stang en trens. De een rijdt op een springzadel en de ander op een dressuurzadel. Het belangrijkste is dat het harnachement passend is voor jouw paard. Ook kunnen we bij het harnachement denken aan verschillende hulpteugels, zoals een martingaal en een slofteugel. Hiervan is het noodzakelijk dat ze niet dwingend gebruikt worden, het zijn tenslotte hulpteugels. Denk bij het harnachement ook aan de beenbescherming, gebruik je peeskappen, bandages of springschoenen? En waarom gebruik je die?

-Kreupelheid

Kreupelheid kan je grofweg onder verdelen in belastingskreupelheid, dat is wanneer er pijn ontstaat wanneer er gewicht op het desbetreffende been wordt gebracht en je kan het onderverdelen in bewegingskreupelheid, dit ontstaat wanneer een bepaalde beweging wordt beperkt door pijn. Bij kreupelheid kijken we niet alleen maar naar de benen, maar houdt ook eens het knikken van het hoofd in de gaten en het scheef lopen van het paard. Soms uit kreupelheid zich in de benen maar het kan dat de oorsprong ergens anders vandaan komt. Denk maar eens aan de rug, de hals en de bekken van het paard. Het belangrijkste is dat je het volledige paard bekijkt en niet alleen het been waar die ”kreupel” op is. En wat misschien nog belangrijker is, haal er specialisten bij, zoals een dierenarts, osteopaat en fysio.

-De hoeven

De hoeven van een paard zijn essentieel van belang, no feet, no horse. Niet iedere paardenhoef is het zelfde, dus ieder paard heeft ander beslag nodig. Sommige staan op blote voeten, sommige staan op ijzers en sommige paarden hebben speciaal beslag. Daarnaast kan je in de hoeven ook nog veel afwijkingen vinden, denk hierbij aan rotstraal, hoefkanker, hoefzweren en hoefbevangenheid. Bij ieder paard is het belangrijk dat je een hoefsmid hebt die bij jou paard past. Kijkt de smid wel de beenstanden van het paard en naar zijn hoefkwaliteit? Misschien nog belangrijker, past hij hierop het beslag aan?

-Het gebit

Het gebit wordt vaak vergeten, zelfs wanneer het duidelijke symptomen worden vertoond. Bijvoorbeeld tijdens het rijden, ze kunnen niet ontspannen, houden het bit vast en doen de tong uit de mond. Ook naast het rijden zijn duidelijke symptomen die vaak worden vergeten, zoals vermagering, knoeien met voer en onverteerde voedseldelen in de mest. Bij de tanden is het ook belangrijk dat je een goede gediplomeerde tandarts erbij haalt, bij voorkeur een dierenarts. Het is aan te raden om van de leeftijd 2,5 tot de 6 jaar elk half jaar te laten controleren om problemen met betrekking tot het wisselen te voorkomen en/of te begeleiden. Daarna raden we het aan om jaarlijiks het gebit te laten controleren.

-Voeding en supplementen

Voeding is een belangrijk onderdeel in het management van je paard. Het is belangrijk dat je kijkt naar het rantsoen, de samenstelling, de kwaliteit en de verhoudingen van alle waarden van het voer. Voer verdelen we onder in krachtvoer en ruwvoer. Onder ruwvoer verstaan we het gras, hooi, kuil, stro en luzerne. Onder het krachtvoer verstaan we alle verschillende soorten hardvoer in de vorm van brokken, muesli’s, granen en combinaties daarvan. Bij het voer wat we geven kunnen we ook supplementen toevoegen. Belangrijk hiervan is dat je alleen de supplementen geeft die ze echt nodig hebben. De uitspraak baat het niet schaad het niet, is namelijk niet helemaal waar.

Alle bovenstaande genoemde dingen zijn erg globaal beschreven met betrekking tot het management van jouw paard. Heb je vragen, neem gerust contact met mij op.

 

Revalidatie

Wat verstaan wij onder revalidatie? Iedere blessure die het paard krijgt, ookal is het een lichte blokkade in zijn hals, moet gerevalideerd worden. Je kan niet zomaar weer opstappen en wegrijden.

We hebben allemaal wel eens bij de dierenarts gestaan waarbij ze zeiden, pak hem maar weer rustig op. Hoe gaan we dat doen? Daar maken we dan samen een periode plan voor. Iedere blessure is namelijk anders en moet je anders bekijken. Het gene wat ik hierboven beschreven heb is ook van belang in het revalidatie proces. Want mag je paard wel naar buiten de wei op? Is dat verstandig? Of gaan we hem juist laten genieten van de buitenlucht? Hoe gaan we beginnen met de trainingen? Al deze vragen gaan we dan bespreken en nemen we mee in ons plan. Vooral het uiteindelijke doel is belangrijk. Wat kan het paard nog na deze blessure en hoe gaan we dit bereiken?

Met een team van specialisten en regelmatige controles kunnen we er voor zorgen dat het paard weer naar zijn kunnen optimaal gaat functioneren.

 

Heb je vragen over hoe je de welzijn van jouw paard kan verbeteren of wil je begeleiding in het revalidatie proces, neem dan gerust contact met mij op of plan een intake gesprek!